Úrazovost u dětí školního věku - současné směry prevence - Zvadová, Zuzana; Janoušek, Stanislav; Roth, Zdeněk (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2012)
Hlavním cílem tohoto sdělení bylo přispět k objasnění a identifikaci úrazových rizik u dětí školního věku. Sběr úrazových dat byl realizován formou dotazníkového šetření v období let 2009–11 na 48 základních školách náležících do sítě Škol podporujících zdraví. V souboru, zahrnujícím 4 330 dětí školního věku z různých regionů ČR (2 236 chlapců a 2 094 děvčat), utrpělo úraz ošetřený lékařem celkem 19 % žáků. Školních úrazů bylo zaznamenáno 28,9 %, domácích úrazů 25,8 % – počet těchto úrazů s věkem klesá. Ve školách dochází nejčastěji k úrazům při školní tělesné výchově. Pokud jde o druh činnosti, výsledky šetření potvrzují, že úrazy vznikají nejčastěji při sportovní činnosti – téměř 38 % všech úrazů vzniká při organizovaném sportu a hře. Rostoucí počet sportovních úrazů souvisí s nedostatečnou pohybovou aktivitou, poklesem fyzické zdatnosti a obratnosti, jakož i narůstajícím počtem jedinců s nadváhou a obezitou. Významné rozdíly jsme zaznamenali rovněž i v sezonním výskytu úrazovosti. Zatímco v minulosti nejvyšší počet úrazů v průběhu kalendářního roku spadal do období letních prázdnin, v současnosti existují dva vrcholy úrazové incidence. Prvním rizikovým obdobím je zhruba tříměsíční období na začátku kalendářního roku, tím druhým obdobím je podzimní období následující bezprostředně po zahájení školní výuky.
Keywords: lidé; mladiství; zhmoždění; Fractures, Bone; Financing, Organized; financování organizované; sportovní úrazy; statistika jako téma; dítě; Contusions; Accident Prevention; Adolescent; Humans; Accidents, Home; úrazy v domácnosti; Child Mortality; Athletic Injuries; fraktury kostí; minimalizace úrazových rizik; Statistics as Topic; dopravní nehody; dětská úmrtnost; prevence úrazů; Accidents, Traffic; Child; trendy úrazovosti; úrazy