Vliv kvality rodinného prostředí na výskyt úrazovosti dětí do pěti let - Schovancová, Regina; Foltová, Lucie (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2012)
Cíl: Zjistit, zda existuje spojitost mezi integritou rodiny, kvalitou rodinného prostředí a úrazovostí dětí do pěti let věku. Materiál a metody: Výzkumný soubor vychází z Evropské longitudinální studie rodičovství a dětství (ELSPAC). Pro účely této práce jsme vyhodnotily data z dotazníků určených rodičům, a to jednak z doby gravidity matky a dále z věku osmnácti měsíců, tří a pěti let sledovaných dětí. Porovnávány jsou dvě kontrastní skupiny dětí vzhledem k podmínkám (materiálním, psychologickým, sociálním atd.), které existují v rodinách, kde tyto děti vyrůstají. První kontrastní skupina (N = 315) zahrnuje děti, u nichž se nevyskytl do jejich věku pěti let žádný úraz, druhá skupina o stejném počtu (N = 315) pak děti, kde byl výskyt úrazů ve stejném věkovém rozpětí vysoký, konkrétně jde o 3–8 úrazů. Výsledky: V rodině, která vykazuje prvky harmonie, symetrie a komplementárnosti, a to v případě vztahů mezi dospělými i mezi dospělými a dětmi, je riziko úrazovosti dětí do pěti let výrazně nižší, než tomu je u rodin, které tyto znaky nevykazují.
Keywords: financování organizované; poruchy chování u dětí; Statistics as Topic; dětská úrazovost; Infant; rodina; předškolní dítě; pediatrie; statistika jako téma; vztahy mezi otcem a dítětem; Father-Child Relations; longitudinální studie; příčiny úrazovosti; vztahy mezi matkou a dítětem; Mother-Child Relations; lidé; Accidents, Home; Family Conflict; Child Behavior Disorders; úrazy v domácnosti; Accident Proneness; Financing, Organized; kojenec; Child, Preschool; integrita rodiny; Family; sklon k úrazům; Pediatrics; Longitudinal Studies; konflikt v rodině; Humans