Longitudinální sledování úrazů v mužské populaci - dlouhodobý sklon k úrazům - Kukla, Lubomír; Bouchalová, Marie (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2012)
Z populace 3 580 otců, kteří podali údaj o úrazech do narození svých dětí (průměrný věk 27,7 let), podalo ještě 2 255 i druhý údaj za dalších pět let. Jejich úrazová morbidita je sledována podle příčin (v prvním období 17, ve druhém 25) individuálních počtů úrazů, incidencí na 100 mužů a místa léčení (nemocnice, ambulance, jen doma). Dva tisíce šestnáct otců vytvořilo longitudinální kohortu s údaji z obou období, ostatní tvoří skupinu alternativní. Celý soubor otců byl rozdělen podle počtu úrazů do kategorií bez úrazu, s úrazovostí nízkou, střední a vysokou. Incidence jednotlivých příčin úrazů se od jedné kategorie ke druhé zvyšovaly různým tempem, což vyjadřují relativní rizika (RR) se základem v kategorii otců s nízkou úrazovostí. V důsledku nestejného rozložení příčin mezi kategoriemi se struktura příčin úrazů mezi otci s různě vysokou úrazovostí lišila. I v longitudinální kohortě a v alternativní skupině bylo složení příčin úrazů jiné u otců se střední a s vysokou úrazovostí než u otců s úrazovostí nízkou. Úrazovost otců ve druhém období byla studována podobně jako v prvním. Počty úrazů z druhého období, přiřazené do kategorií jejich minulé úrazovosti, byly přímo odstupňované podle velikosti jejich předchozího úrazového postižení, RR = 1 – 1,19 – 1,75 – 2,48 (p<0,000): tendence k podobné úrazovosti je v mužské populaci silná a dlouhodobá.
Keywords: financování organizované; Statistics as Topic; statistika jako téma; longitudinální studie; lidé; terapie; Accidents; úrazy a nehody; Therapeutics; Accident Proneness; Financing, Organized; Male; sklon k úrazovosti; muži v reprodukčním věku; longitudinální kohorta; incidence úrazů; sklon k úrazům; mužské pohlaví; struktura úrazovosti; Longitudinal Studies; Humans