Nanoprotilátky: nové imunoreagenty pro výzkum, diagnostiku a terapii - Eyer, Luděk; Fránek, Milan (Bioprospect, 2012)
Nanoprotilátky jsou rekombinantní fragmenty odvozené z protilátek tvořených těžkými řetězci, které se vyskytují v krevním séru a tkáních savců čeledi Camelidae . Nanoprotilátky se liší od konvenčních protilátek i jiných rekombinantních fragmentů řadou jedinečných vlastností, jako je malá velikost molekuly, dobrá rozpustnost ve vodném prostředí a konformační stabilita při vysokých teplotách i při nízkých hodnotách pH. Vypuklý (konvexní) tvar vazebného místa umožňuje nanoprotilátkám rozpoznávat epitopy, které jsou lokalizovány v dutinách proteinů nebo záhybech virových obalů a buněčných membrán. Díky uvedeným vlastnostem mohou být nanoprotilátky v budoucnosti využívány jako účinná terapeutika i jako reagenty v imunoanalytických a diagnostických metodách.
Keywords: Immune System Phenomena; Antigens; Genetic Vectors; Binding Sites, Antibody; fágová knihovna; Financing, Organized; Genetic Structures; bakteriofágy; vazebné místo; nanomedicína; protilátky; antigen; imunitní systém - jevy; rekombinantní fragment; vazebná místa protilátek; financování organizované; antigeny; Bacteriophages; Immunoglobulin Fragments; Nanomedicine; imunoglobuliny - fragmenty; genetické struktury; Antibodies; genetické vektory