Mutace genu EGFR u pacientů s pokročilým NSCLC - Fiala, Ondřej; Pešek, Miloš; Fínek, Jindřich; Brůha, František; Bortlíček, Zbyněk; Krejčí, Jana; Mináriková, Lucie; Minárik, Marek (Klinická onkologie, 2012)
Východiska: Léčba tyrozinkinázovými inhibitory, které blokují aktivaci kaskády receptoru pro epidermální růstový faktor (EGFR-TKI), představuje jednu z nových modalit léčby pokročilého NSCLC. Mutace genu EGFR, delece na 19. exonu a bodová mutace na 21. exonu (L858R) jsou prediktorem dobré odpovědi na léčbu EGFR-TKI. Zmapovali jsme incidenci mutací genu EGFR u pacientů s pokročilým NSCLC v naší populaci a posoudili jejich vliv na efekt léčby EGFR-TKI. Soubor pacientů a metody: Genetické vyšetření (delece na 19. exonu a bodová mutace na 21. exonu) bylo provedeno u 613 pacientů s pokročilým NSCLC (stadium IIIB, IV). Efekt léčby (PFS, OS) EGFR-TKI byl hodnocen u 410 pacientů léčených EGFR-TKI. Přežití bylo hodnoceno metodikou podle Kaplana-Meiera a statistické srovnání bylo provedeno log-rank testem. Výsledky: Mutace genu EGFR byla prokázána u 73 (11,9 %) pacientů, 540 pacientů bylo nositeli wild-type EGFR genu. Delece na 19. exonu byla zjištěna u 49 pacientů, bodová mutace na 21. exonu (L858R) byla zjištěna u 22 pacientů, obě mutace byly zjištěny u 2 pacientů. Byl prokázán zvýšený výskyt mutací genu EGFR u pacientů s adenokarcinomem (14,9 % vs 7,8 %, p = 0,008), žen (20,2 % vs 7,1 %, p < 0,001) a nekuřáků (29,9 % vs 7,0 %, p < 0,001). Šedesát pacientů s mutací genu EGFR a 350 pacientů s wild-type EGFR genem bylo léčeno EGFR-TKI. Medián PFS při léčbě EGFR-TKI u pacientů s mutací EGFR činil 7,2 vs 2,0 měsíce u pacientů s wild-type EGFR (p < 0,001), medián OS u pacientů s mutací EGFR činil 14,5 vs 7,5 měsíce u pacientů s wild-type EGFR (p = 0,019). Závěr: Výskyt mutací genu EGFR u NSCLC v naší populaci i jejich zvýšený výskyt u pacientů s adenokarcinomem, žen a nekuřáků koreluje s daty, která byla publikována v literatuře. Výsledky analýzy přežití u pacientů léčených EGFR-TKI potvrzují vysoký potenciál aktivačních mutací EGFR pro predikci dobrého efektu léčby EGFR-TKI.
Keywords: EGFR mutace; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Genetic Research; EGFR protein; Neoplasm Grading; Genes, erbB; stupeň nádoru; Point Mutation; lidé; Molecular Targeted Therapy; tyrozinkinázové inhibitory; nemalobuněčný karcinom plic; statistika jako téma; Statistics as Topic; kouření; molekulárně cílená léčba; chinazoliny; Genetic Testing; Kaplanův-Meierův odhad; nádory plic; tyrosinkinasy; Smoking; bodová mutace; cílená molekulární terapie; genetické testování; genetický výzkum; ErbB Receptors; Kaplan-Meier Estimate; delece genu; Gene Deletion; Humans; Protein-Tyrosine Kinases; erbB receptory; Lung Neoplasms; Quinazolines; geny erbB