Paratesticular mesothelioma in young age. Case report - Mriňáková, Bela; Ondruš, Dalibor; Kajo, Karol; Kunderlík, M; Tkáčová, Marcela; Ondrušová, Martina (Klinická onkologie, 2012)
Východiská: Malígny mezotelióm je novotvar vychádzajúci zo seróznych blán vystielajúcich telesné dutiny. Zvyčajne sa nádor vyskytuje na pleure, peritoneu a menej často perikarde. Paratestikulárny mezotelióm je najvzácnejšou formou malígneho mezoteliómu s obmedzeným množstvom publikovaných prípadov. Kazuistika: Autori popisujú prípad malígneho epiteliálneho mezoteliómu tunica vaginalis testis u 20-ročného muža s prítomnosťou hydrokély a mnohopočetných uzlovitých intraskrotálnych útvarov. Dôvodom operácie pacienta bola dlhotrvajúca poúrazová hydrokéla, peri-operačne sa zistil výskyt mnohopočetných drobných exofytických útvarov. Po histologickom diagnostikovaní malígneho mezoteliómu tunica vaginalis testis pacient podstúpil ľavostrannú orchiektómiu s následnou inguinálnou a panvovou lymfadenektómiou. Klinické vyšetrenia neodhalili prítomnosť vzdialených metastáz. Pravidelné kontroly pacienta, pomocou fyzikálneho vyšetrenia a zobrazovacích metód, do súčasnosti nepreukázali rekurenciu ochorenia. Záver: Po spracovaní literárnych údajov autori analyzujú rizikové faktory, ktoré mohli viesť k vzniku ochorenia.
Keywords: orchiektomie; ultrasonografie; Neoplasms, Glandular and Epithelial; Humans; Ultrasonography; histologické techniky; diferenciální diagnóza; lymfadenektomie; testikulární nádory; mladý dospělý; imunohistochemie; diagnostické techniky a postupy; mužské pohlaví; skrotum; Immunohistochemistry; Orchiectomy; Diagnosis, Differential; Histological Techniques; Diagnostic Techniques and Procedures; Scrotum; Lymph Node Excision; Neoplasms, Mesothelial; urogenitální chirurgické výkony; lidé; Testicular Neoplasms; Testicular Hydrocele; mezoteliom; hydrokéla; Mesothelioma; Urogenital Surgical Procedures; nádory glandulární a epitelové; Male; Young Adult; nádory mezotelové