Nádory hlavy a krku - pohled onkologa - Mechl, Zdeněk; Brančíková, Dagmar (Postgraduální medicína, 2012)
Vstupujeme do nového období, kdy se v léčbě karcinomů hlavy a krku stávají dostupnými nové látky, nové léčebné postupy, nové chirurgické a radiační technologie a nové prognostické faktory, které umožňují lepší formulaci léčby pro individuálního pacienta. V tomto období multidisciplinárního přístupu léčby každého pacienta s karcinomem hlavy a krku je role klinického onkologa při rozhodování a plánování léčby naprostým standardem. Současná léčba karcinomů hlavy a krku se vyznačuje zvyšujícím se procentem vyléčených. Jsou předloženy informace o současné situaci integrace chemoterapie a cílené terapie do multimodální léčby karcinomů hlavy a krku.
Keywords: recidiva; signální transdukce; Signal Transduction; epidermální růstový faktor; kombinovaná terapie; radioterapie; Humans; receptory vaskulárního endoteliálního růstového faktoru; cisplatina; indukční chemoterapie; cetuximab; Cisplatin; ErbB Receptors; Antibodies, Monoclonal; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Cetuximab; výsledek terapie; Induction Chemotherapy; lidé; adjuvantní chemoradioterapie; tyrosinkinasy; Epidermal Growth Factor; erbB receptory; randomizované kontrolované studie jako téma; Radiotherapy; nádory hlavy a krku; Head and Neck Neoplasms; cílená terapie; Receptors, Vascular Endothelial Growth Factor; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; staging nádorů; Protein-Tyrosine Kinases; Therapeutics; Randomized Controlled Trials as Topic; Outcome and Process Assessment, Health Care; Treatment Outcome; klinické zkoušky jako téma; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; monoklonální protilátky; Recurrence; Neoplasm Staging; Clinical Trials as Topic; Combined Modality Therapy; Chemoradiotherapy, Adjuvant; terapie; chemoterapie; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče)