Akutní febrilní neutrofilní dermatóza – Sweetův syndrom - Boudyšová, Marta; Ettler, Karel; Podhola, Miroslav; Šimková, Marie (Časopis lékařů českých, 2012)
Sweetův syndrom nebo-li akutní febrilní neutrofilní dermatóza je onemocnění charakterizované náhlým vznikem horečky, leukocytózy a ohraničených papul a nodulů, které jsou projevem neutrofilních infiltrátů v histologickém obrazu. Tento syndrom je často asociován s hematologickými a imunologickými onemocněními. Léčba je úspěšná se systémovými kortikoidy. Popisujeme případ tohoto onemocnění u 66leté ženy, u které kožní obtíže nastaly po reoperaci umbilikální kýly.
Keywords: antiflogistika nesteroidní; diferenciální diagnóza; prednison; Female; C-Reactive Protein; ženské pohlaví; Leukocytosis; lidé; glukokortikoidy; Paraneoplastic Syndromes; Glucocorticoids; Prednisone; Diagnosis, Differential; paraneoplastický syndrom; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Aged; C-reaktivní protein; Sweet Syndrome; paraneoplastické syndromy; senioři; Fever; leukocytóza; Sweetův syndrom; horečka; Humans