K etice v psychoterapii - Marlinová, Olga (Psychoterapie (Brno), 2012)
Autorka popisuje optimální terapeutický vztah a etická pravidla v psychoterapii a psychoanalýze. Sděluje své zkušenosti z psychoanalytického výcviku a klinické praxe v USA, zdůrazňuje význam osobní analýzy a supervize v práci s přenosem a protipřenosem i v osvojování etického přístupu v psychoterapii. Etické principy psychologické praxe se v USA vyvíjely od padesátých let a jsou v současnosti velmi přísné. V české společnosti není rozvinuté etické povědomí a v psychologické praxi často schází etický přístup ke klientům.
Keywords: Physician-Patient Relations; přenos (psychologie); psychoanalýza; Professional Misconduct; terapeutický vztah; Ethics, Professional; přenos a protipřenos; Patient Rights; lidé; Patient Advocacy; psychoterapie; profesionální etika; nesprávné profesionální chování; Spojené státy americké; Czech Republic; Transference, Psychology; práva pacientů; etická pravidla v psychoterapii; Psychoanalysis; United States; Psychotherapy; Codes of Ethics; Česká republika; ochrana zájmů pacientů; protipřenos (psychologie); vztahy mezi lékařem a pacientem; narušení etiky; Countertransference; etický kodex; Humans