sLORETA nálezy u pacientů s panickou poruchou – srovnání před a po přídatné kognitivně-behaviorální terapii - Končelíková, Dana; Praško, Ján; Grambal, Aleš; Divéky, Tomáš; Látalová, Klára (Psychiatrie (Praha, Print), 2012)
Úvod: sLORETA (standardizovaná elektromagnetická tomografie) je nyní široce užívanou výzkumnou metodou, která umožňuje vytvořeni třídimenzionálního modelu mozkové elektrické aktivity. Metodika: V naší studii jsme sledovali pomocí sLOTERA 13 pacientů s diagnózou panické poruchy s nebo bez agorafobie rezistentních na léčbu psychofarmaky před léčbou a po léčbě přídatnou kognitivně-behaviorální terapií (KBT). Výsledky: Během přídatné KBT došlo k významné redukci psychopatologie v posuzovacích stupnicích BAI, BDI a CGI. V sLORETA jsme znamenali trend ke snižování alfa-2 aktivity (10,5-12 Hz) v oblasti předního cingula, beta-1 aktivity (12,5-18 Hz) v oblasti precuneu a zvyšování beta-3 aktivity (21,5-30 Hz) v oblasti superiorního frontálního laloku. Závér: Po přidání KBT k psychofarmakologické léčbě došlo ke zvýšení beta-3 aktivity v oblasti superiorního frontálního laloku, což může souviset se zvýšením kognitivní kontroly a poklesu alfa-2 aktivity v oblasti předního cingula, což lze dát do souvislosti s regulací kontroly emocí nad tělesnými příznaky. Zvyšování beta-1 aktivity v oblasti precuneu lze hypoteticky interpretovat jako změnu ve vyhledávání v epizodické paměti.
Keywords: ženy; kombinovaná terapie; frontální lalok; neurozobrazování; Humans; léková rezistence; lidé středního věku; mapování mozku; Psychotropic Drugs; cingulární gyrus; přední cingulum; psychotropní léky; farmakorezistence; dospělí; financování organizované; výsledek terapie; Financing, Organized; lidé; mozková kůra; Cerebral Cortex; Women; Brain Mapping; Adult; Cognitive Behavioral Therapy; Middle Aged; Drug Resistance; muži; Treatment Outcome; precuneus; Panic Disorder; Tomography; panická porucha; Gyrus Cinguli; kognitivně behaviorální terapie; Combined Modality Therapy; Men; Neuroimaging; tomografie