Perspektivy ve skupině návykových látek - Doležal, Martin (Praktické lékárenství, 2012)
Návykové látky provázejí lidstvo od nepaměti, jejich spotřeba a obliba celosvětově vzrůstá. V přehledovém článku je zmíněna jejich klasifikace a jsou diskutovány nejvýznamnější skupiny psychotropních sloučenin z farmaceuticko-chemického hlediska. Studium vztahů mezi strukturou a biologickými účinky ve skupině rostlinných, endogenních a syntetických kanabinoidů, popř. ostatních sloučenin ovlivňujících kanabinoidní systém v mozku, je významným zdrojem jak nových léčiv, tak molekul, které mohou být zneužívány. Stejným způsobem je připomenuta i skupina amfetaminů, tryptaminů a dalších návykových látek. Připojeny jsou vybrané chemické struktury. Cílem tohoto sdělení není a ani nemůže být úplný přehled všech návykových látek přírodního a syntetického původu. Čtenář by měl získat informaci především o současném stavu ve skupině návykových látek.
Keywords: methamfetamin; Cocaine-Related Disorders; Methamphetamine; Analgesics, Opioid; tetrahydrokanabinol; kokain; amfetaminy; Cannabinoids; tryptaminy; Designer Drugs; lidé; designer drugs; Cannabis; opiáty; Amphetamines; kanabinoidy; Tryptamines; opioidní analgetika; nové syntetické drogy; Dronabinol; poruchy spojené s užíváním kokainu; Substance-Related Disorders; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Cocaine; Humans