Development of the standards and the certification process in primary prevention - an evaluation study - Martanová, Veronika (Adiktologie, 2012)
VÝCHODISKA: Certifikace odborné způsobilosti poskytovatelů programů školské primární prevence je posouzení a formální uznání, že program odpovídá stanoveným kritériím kvality a komplexnosti. Jde o proces posouzení služby podle kritérií stanovených schválenými Standardy. Standardy ve své obecné a speciální části definují základní pojmy, cílové skupiny preventivních programů a zásady efektivity. Dále pak v podobě bodovatelných kategorií vymezují charakteristiky, které by měl kvalitní program obecně splňovat. CÍLE EVALUAČNÍ STUDIE: Studie si klade za cíl analyzovat nejvýznamnější posuny ve vývoji Standardů a jejich implementace v období 2005-2012 ve 3 etapách. Sleduje jednotlivé revize a pokouší se charakterizovat nejvýznamnější trendy v dané problematice. METOY: V rámci 1. revize proběhlo dotazníkové šetření, byly realizovány y ohniskové skupiny certif ikátorů a proběhla externí evaluace. 2. revize proběhla na základě panelových diskusí, zápisů z ohniskové skupiny, sběru zpětných vazeb z terénu a byla završena externími oponenturami pracovní podoby dokumentu. Jako 3. krok byla ve studii realizována metaanalýza obecných trendů ve vývoji Standardů .VÝSLEDKY: V první revizi Standardů byl reflektován vyšší kontakt s realitou programu, zúžení Standardů a odstraňování duplicit, jednoznačnost výkladu a hodnocení, šetření nově vzniklých situací a aktualizace legislativy. Druhá revize přináší univerzalizaci Standardů na všechny typy rizikového chování a akceptovatelnost všemi rezorty vstupujícími do škol. Žádá jednotnost se základní literaturou a školskými dokumenty i jednotnost ve vzdělání a profesní přípravě preventivních pracovníků vstupujících do škol. V obou revizích jsou naznačeny výzvy do budoucnosti: uvedení v evropský kontext, implementace certifikačního procesu za nových podmínek a aplikace kvalifikačních stupňů pro pracovníky v prevenci, sjednocení postupu napřič rezorty. ZÁVĚRY: Vývoj dokumentu Standardů i certifikačního procesu vykazuje identifikovatelné trendy, které na sebe navazují a rozvíjejí se. V obou fázích přetrvávají úkoly do budoucna a otázkou zůstává, zda, kým a v jakém časovém horizontu mohou být naplněny.
Keywords: rizikové chování; programy Healthy People; evaluace; Professional Competence; Primary Prevention; Healthy People Programs; Quality Control; návykové chování; lidé; preventivní program; licence; primární prevence; Humans; řízení kvality; Credentialing; školy; Schools; Licensure; Financing, Organized; standary kvality; Education; směrnice jako téma; nebezpečné chování; Mentors; školská primární prevence; Risk-Taking; Guidelines as Topic; hodnocení programu; odborná způsobilost; zlepšení kvality; uznání odborné způsobilosti; financování organizované; výchova a vzdělávání; riskování; Quality Improvement; Dangerous Behavior; školitelé; Behavior, Addictive; Program Evaluation