Cholesterol ako etiologický faktor pretrvávajúcich asymptomatických apikálnych periodontitíd - Kováč, Ján (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2012)
Predmet: Najdôležitejšiu príčinu vzniku apikálnej periodontitídy predstavuje mikrobiálne osídlenie koreňového systému zuba. Hlavným cieľom endodontickej liečby je preto eliminácia mikroorganizmov prítomných v systéme koreňových kanálikov a odstránenie rozpadnutých tkanív zubnej drene, ktoré by mohli slúžiť ako substrát pre mikrobiálny rast. Nasleduje zaplnenie endodontického priestoru, čím sa zabráni novej bakteriálnej kolonizácii, predíde vzniku apikálnej periodontitídy alebo sa umožní jej hojenie. Mikrobiálna infekcia pretrvávajúca v koreňovom kanáliku a/alebo v oblasti periapexu sa rovnako považuje za najvýznamnejší faktor ovplyvňujúci výsledok endodontickej terapie. Existujú pritom aj ďalšie biologické faktory, ktoré vedú k asymptomatickým rádiolucenciám, pretrvávajúcim po endodontickej liečbe koreňových kanálikov. Ide napr. o extraradikulárnu infekciu, zvyčajne vo forme periapikálnej aktinomykózy; pretlačenú výplň koreňového kanálika alebo iné exogénne materiály zapríčiňujúce reakciu organizmu na cudzorodú látku; akumuláciu kryštálov endogénneho cholesterolu iritujúcich periapikálne tkanivá; cystické lézie a hojenie zjazveného tkaniva lézie. Cieľ: Cieľom tohto článku je zhodnotiť príčinné faktory nevysvetliteľných periapikálnych lézií – pretrvávajúcich apikálnych periodontitíd, ktoré sa po endodontickej terapii devitálnych zubov rádiograficky pozorujú ako asymptomatické rádiolucencie – konkrétne prítomnosť kryštálov cholesterolu v týchto léziách. Kľúčové slová: kryštály cholesterolu – pretrvávajúca apikálna rádiolucencia – nehojenie apikálnej periodontitídy – asymptomatická apikálna periodontitída – reakcia na cudzorodú látku Věnováno prof. MUDr. Janě Duškové, DrSc., MBA, k životnímu jubileu.
Keywords: fosfolipidy; Bone Diseases, Infectious; Humans; lidé; kryštály cholesterolu; infekční nemoci kostí; pretrvávajúca apikálna rádiolucencia; cholesterol; Periodontium; parodont; asymptomatická apikálna periodontitída; gutaperča; Phospholipids; Gutta-Percha; reakcia na cudzorodú látku; Root Canal Obturation; Periodontitis; parodontitida; nehojenie apikálnej periodontitídy; Cholesterol; obturace kořenového kanálku