Polyalergie a polysenzitivita – je vhodná alergenová imunoterapie? - Hrubiško, Martin; Špičák, Václav (Alergie (Praha, Print), 2012)
Alergenová imunoterapie (AIT) je jedinou léčebnou metodou, která může ovlivnit přirozený průběh alergické nemoci – vývoj nových senzibilizací i klinický vývoj, včetně progrese rýmy do astmatu. Z tohoto důvodu je žádoucí úvaha o její indikaci u každého pacienta s alergií na inhalační alergeny. Problémem současnosti je narůstající počet alergiků, u nichž se klinické projevy alergie kombinují (alergická rýma s příznaky očními, kožními, astmatickými). V praxi narůstá počet tzv. polyvalentních pacientů, u kterých prokazujeme v kožním testu mnohočetné pozitivní odpo - vědi a AIT se proto nedoporučuje. V článku tento problém rozebíráme podrobněji, se snahou poskytnout orientaci v pojmech jako polyalergie, polyvalence, polyreaktivita, polysenzibilizace. V žádném případě nejde o hru se slovy, protože u mnoha „polyvalentních pacientů“ může jít ve skutečnosti jen o projev zkřížené reaktivity specifických IgE protilátek v alergenovém testu, ne oskutečnou polysenzibilizaci, aAIT může být v takovémto případě vhodná.
Keywords: diferenciální diagnóza; Allergens; zkřížená reaktivita; alergie; Immunotherapy; lidé; výběr pacientů; zkřížené reakce; Patient Selection; Cross Reactions; Diagnosis, Differential; imunizace; Immunization; Desensitization, Immunologic; Hypersensitivity; imunoterapie; Pollen; pyl; desenzibilizace imunologická; alergeny; aplikace inhalační; Administration, Inhalation; Humans