Diferenciální diagnostika a léčba alergických projevů na rukou - Kulíková, Zuzana (Dermatologie pro praxi, 2007)
Projevy na rukou všeobecně představují pro mnohé pacienty, zvláště v produktivním věku, stresující faktor. Je celá řada onemocnění, která se projevují pouze na rukou nebo v souběžných lokalizacích i jinde na kůži těla. Jednou ze skupin onemocnění, které se zde manifestují, jsou onemocnění na imunoalergickém podkladě. V článku jsou uvedena onemocnění na imunoalergickém podkladě, projevující se v různých lokalizacích na rukou, s uvedením jejich klinického obrazu, patogeneze, možnostech diagnostiky, prognózy a léčby.
Keywords: Urticaria; urtikarie; Dermatitis, Contact; Humans; Proteins; Dermatitis, Atopic; Dermatitis, Allergic Contact; atopická dermatitida; Prognosis; proteiny; dermatózy ruky; Eczema; lidé; dyshidrotický ekzém; Skin Diseases, Infectious; Diagnosis, Differential; kontaktní dermatitida; prognóza; Hand Dermatoses; diferenciální diagnóza; alergie; Eczema, Dyshidrotic; Hypersensitivity; ekzém; alergická kontaktní dermatitida; infekční nemoci kůže