Využití Laser Speckle Contrast Analysis v časné předpovědi doby hojení popálené plochy u dětí - Švehlák, Adam; Lipový, Břetislav; Bartošková, Jana; Kempný, Tomáš; Fiamoli, Michaela; Mager, Radomír; Suchánek, Ivan (Hojení ran (Cheb), 2012)
Úvod: Laser Speckle Contrast Analysis (LASCA) je metodou detekující hemoperfuzi v mikrocirkulaci kůže a podkoží. Cílem této práce bylo stanovit délku léčby popálené plochy u dětí, právě na základě jejího prokrvení v období pěti dnů po popáleninovém traumatu. Materiál a metodika: Jedná se o retrospektivní monocentrickou studii, kdy byly do kohorty pacientů zahrnuty všechny opařené děti přijaté na Kliniku popálenin a rekonstrukční chirurgie FN Brno v období prvních tří měsíců roku 2012. Popálené plochy byly skenovány přístrojem PeriScan PIM 3 System, firmy PERIMED, vždy od 2. do 5. dne od vzniku popáleninového traumatu a získané výsledky krevní perfuze zaznamenávány do elektronické databáze v jednotkách perfusion unit (PU). Výsledky: Celkem bylo do studie zahrnuto 49 popálených ploch u 15 dětí. Průměrná délka hospitalizace byla 6,7 dní, průměrný rozsah postižení byl 5,7 % total body surface area (TBSA) a průměrný rozsah skenované oblasti 668,9 mm2. Průměrný věk pacientů v souboru byl 1,7 let a průměrná délka hojení 8,2 dní. Všechny skenované oblasti měly v průměru hodnotu krevní perfuze 261,8 PU. Závěr: Pilotní studie prokázala jednoznačný přínos LASCA v objektivizaci hloubky popálené plochy. Ve studii se nám podařilo vytvořit, pomocí LASCA, vyšetřovací algoritmus, který je již nyní implikován do každodenní praxe, čímž je ulehčeno určení délky doby hojení popálených ploch u dětí.
Keywords: mikrocirkulace; povrch těla; Statistics as Topic; Hemoperfusion; Regional Blood Flow; Infant; Laser Speckle Contrast Analysis; dítě; předškolní dítě; statistika jako téma; pediatrie; Wound Healing; Body Surface Area; retrospektivní monocentrická studie; lidé; hemoperfuze; délka pobytu; stupeň závažnosti nemoci; Length of Stay; retrospektivní studie; dítě hospitalizované; Lasers; popáleninové trauma; krevní perfuze; kojenec; PeriScan PIM 3 System; Burns; Child, Preschool; lasery; Microcirculation; LASCA; hojení ran; regionální krevní průtok; Child; PU; Pediatrics; Severity of Illness Index; Child, Hospitalized; popálení; Retrospective Studies; Humans