Vitamin D v prevenci onemocnění? - Eichhorn, Andreas; Lochner, Sophie; Belz, Gustav G (Medicína po promoci, 2012)
Cholecalciferol se tvoří v kůži vlivem ultrafialového záření UVB, příjem vitaminu D z potravy má relativně menší význam. Z cholecalciferolu vzniká dvojí hydroxylací (v játrech a ledvinách) aktivní calcitriol, který ovlivňuje metabolismus vápníku, mineralizaci kostní tkáně a nervosvalové funkce. Nedostatek vitaminu D se často vyskytuje v pásmu mírných šířek, a to v závislosti na ročním období, v menší míře též na složení stravy. Zjišťuje se hlavně u jedinců vyššího věku, při poruchách spojených s malabsorpcí tuků, při funkčních poruchách jater anebo ledvin, jakož i v důsledku užívání některých léků. Ke klasickým onemocněním, v jejichž patogenezi má významnou úlohu nedostatek vitaminu D, patří osteoporóza, osteomalacie a sekundární hyperparathyreóza. Kromě toho přibývá v poslední době důkazů, že se deficit vitaminu D podílí na vzniku dalších onemocnění, jako jsou maligní nádory, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocnění, Parkinsonova nemoc a roztroušená skleróza. Stav zásob vitaminu D ovlivňuje imunitní systém a může mít kauzální spojitost s infekčními nemocemi a autoimunitními poruchami, jakož i se sarkoidózou. Doporučení Německé společnosti pro výživu (DGE) týkající se nízkodávkované suplementace vitaminem D jsou dosud uplatňována jen u malého procenta obyvatel. Pacienti s rizikovými faktory pro deficit vitaminu D by měli podstoupit pravidelné kontroly zásob tohoto vitaminu. Dosud nebylo dosaženo shody, zda by suplementace vitaminem D měla být obecně doporučována k prevenci maligních nádorů a kardiovaskulárích onemocnění. Při jednoznačně prokázaném deficitu vitaminu D je indikována kontrolovaná suplementace, a to nejen se zřetelem na kostní systém, ale též na další možné preventivní účinky
Keywords: Vitamin D; Primary Prevention; sluneční záření; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; podpora zdraví; Dose-Response Relationship, Drug; Cholecalciferol; Hypercalcemia; kalcitriol; Calcitriol; cholekalciferol; vitamin D; Health Promotion; nedostatek vitaminu D; Sunlight; hyperkalcemie; Vitamin D Deficiency; primární prevence