Detection of fetal major structural anomalies at the 11-14 ultrasound scan in an unselected population - Novotná, Michaela; Hašlík, Lubomír; Švabík, Kamil; Žižka, Zdeněk; Belošovičová, Hana; Břešťák, Miroslav; Calda, Pavel (Česká gynekologie, 2012)
Cíl studie: Cílem studie bylo zjistit efektivitu ultrazvukového vyšetření v 1.–14. týdnu těhotenství při odhalování plodů se strukturální anomálií. Typ studie a metodika: Prospektivní intervenční studie v neselektované populaci těhotných žen v období 5 let (2003–2008) na jediném ultrazvukovém pracovišti. Bylo vyšetřeno 8889 plodů s mediánem CRL 65 mm (45–84 mm). Prosperující těhotenství byla znovu vyšetřena ve 20.–22. týdnu těhotenství. Skutečné strukturální anomálie u novorozenců ze studovaného souboru byly získány z počítačové databáze. Výsledky: Medián věku matek byl 30 let (14–50 let). Výskyt anomálií byl 16,08 na 1000 (143/8889). Z těchto anomálií bylo 99 ze 143 detekováno prenatálním ultrazvukovým vyšetřením. Celkem 46,9 % (67/143) z anomálií bylo zjištěno při vyšetření v 1.–14. týdnu těhotenství. Později v těhotenství bylo zjištěno dalších 22,3 % (32/143) strukturálních abnormalit. Závěr: Ze všech antenatálně zjištěných vad bylo 67,7 % zachyceno již během vyšetření v 1.–14. týdnu těhotenství. Je zřejmé, že od ultrazvukového vyšetření ve druhém trimestru nesmí být upuštěno, protože poskytuje účinnou detekci jiných anomálií.
Keywords: vrozené vady; dospělí; strukturální abnormality plodu; nemoci plodu; Female; Fetal Development; Limb Deformities, Congenital; novorozenec; Heart Defects, Congenital; Adult; Ultrasonics; ženské pohlaví; mladý dospělý; Hernia, Umbilical; Fetal Diseases; Adolescent; vývoj plodu; lidé; falešně negativní reakce; pupeční kýla; Infant, Newborn; Infant, Newborn, Diseases; Congenital Abnormalities; Pregnancy Trimester, First; plošný screening; Middle Aged; Ultrasonography, Prenatal; Central Nervous System; prenatální diagnostika; prospektivní studie; lymfangiom cystický; Prospective Studies; Lymphangioma, Cystic; Young Adult; vrozené deformity končetin; ultrazvuk; nemoci novorozenců; první trimestr; lidé středního věku; Mass Screening; vrozené srdeční vady; centrální nervový systém; ultrasonografie prenatální; první trimestr těhotenství; mladiství; False Negative Reactions; Humans