Porovnání krátkodobých výsledků TVT-O a TVT-S v operační léčbě stresové inkontinence moči - Mašata, Jaromír; Švabík, Kamil; Zvára, Karel; Drahorádová, Petra; Hubka, Petr; El-Haddad, Rachid; Martan, Alois (Česká gynekologie, 2012)
Cíl studie: Cílem naší studie bylo porovnat efektivitu TVT-O a TVT- S (v pozici H a U) při léčbě stresové inkontinence moči u žen v krátkodobém sledování 3 měsíce po operaci. Typ studie: Prospektivní randomizovaná studie. Pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha. Materiál a metodika: Na základě tříramenné randomizované studie prováděné v jednom centru porovnat subjektivní a objektivní krátkodobou úspěšnost TVT-O a TVT-S operací na základě objektivních kritérií (kašlací test) a subjektivních kritérií na základě vyhodnocení standardizovaného ICIQ-UI SH dotazníku (International Consultation on Incontinence Questionnaire - Short form). Objektivní úspěšnost byla definována jako počet pacientek s negativním kašlacím testem. Subjektivní vyléčení bylo definováno na základě vyhodnocení ICIQ-UI SH dotazníku, kdy pacientky vyhodnotily, že nemají stresový únik moči (na otázku číslo 6, Kdy se Vám stane, že moč uniká? – pacientky zatrhly nikdy, moč samovolně neuniká). Výsledky: 197 žen s urodynamicky prokázanou stresovou inkontinencí moči bylo randomizováno do tří skupin – TVT-O (68), TVT-S H (64) a TVT-S U (65). Každá žena, randomizovaná do své operační skupiny, podstoupila plánovanou operaci. Tři měsíce po operaci bylo analyzováno 65 žen ve skupině TVT-O, 61 v TVT-S H a 60 v TVT-S U. Stress test byl negativní u 95,4 % žen po TVT-O operaci, ve skupině TVT-S H u 82 % a ve skupině TVT S U 76,7 % (p=0,006). Tři měsíce po operaci subjektivně neudávalo stresovou inkontinenci ve skupině TVT-0 90,8 % žen, ve skupině TVT-S H 82 % a ve skupině TVT-S U 78,3 %. Závěr: Při vyhodnocení 3měsíčních výsledků jsme v naší randomizované studii prokázali nižší úspěšnost TVT-S operace při srovnání s TVT-O.
Keywords: Suburethral Slings; spokojenost pacientů; financování organizované; Statistics as Topic; stresová inkontinence moči; průzkumy a dotazníky; suburetrální pásky; Female; Prosthesis Design; statistika jako téma; Patients; Patient Satisfaction; protézy - design; pacienti; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Urinary Incontinence, Stress; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; urologické chirurgické výkony; Urologic Surgical Procedures; Financing, Organized; prospektivní studie; Prospective Studies; lidé středního věku; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Middle Aged; Humans