Epidemiologie genitálních bradavic mezi ženami v České republice - Fait, Tomáš; Dvořák, Vladimír; Skřivánek, Aleš; Rokyta, Zdeněk; Pilka, Radovan (Česká gynekologie, 2012)
Cíl studie: Cílem studie bylo stanovit prevalenci genitálních bradavic v České republice. Typ studie: Multicentrická prospektivní. Název a sídlo pracoviště: HPV College. Metodika: V průběhu 6 měsíců (únor 2010 – červenec 2010) ve 20 soukromých gynekologických centrech celé České republiky byly zaznamenávány všechny případy genitálních bradavic. Byly hodnoceny některé rizikové faktory, volba léčby a znalosti pacientek. Výsledky: V kohortě 70 980 žen bylo zjištěno 637 pacientek s genitálními bradavicemi. To odpovídá prevalenci 0,89 %. Nejčastějším rizikovým faktorem bylo s 37 % kouření cigaret. Hlavní léčebnou modalitou byla lokální aplikace podophylinu a chirurgické snesení. Závěr: Prevalence genitálních bradavic v naší studii ukazuje význam jejich prevence pravidly bezpečného sexu a očkováním proti HPV typu 6 a 11.
Keywords: kouření; Smoking; vakcíny proti papilomavirům; lidé; mladiství; Middle Aged; Adult; Recurrence; Condylomata Acuminata; prospektivní studie; kondylomata akuminata; Age Distribution; Female; Prevalence; gynekologické chirurgické výkony; ambulantní péče; Adolescent; Humans; Podophyllin; HPV vakcinace; podophylin; recidiva; Prospective Studies; Česká republika; lidé středního věku; zdraví - znalosti, postoje, praxe; věkové rozložení; mladý dospělý; Czech Republic; ženské pohlaví; prevalence; Young Adult; Papillomavirus Vaccines; podofylin; Health Knowledge, Attitudes, Practice; Ambulatory Care; dospělí; Gynecologic Surgical Procedures