Primary vaginal squamous cell carcinoma arising in a squamous inclusion cyst: Case report - Němejcová, Kristýna; Dundr, Pavel; Povýšil, Ctibor; Sláma, Jiří (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2012)
Prezentujeme případ 39 leté ženy s primárním vaginálním dlaždicobuněčným karcinomem vzniklým na podkladě skvamózní inkluzní cysty zadní stěny vagíny. Nádor byl lokalizován ve stěně vagíny a šířil se do rektovaginálního septa. Sliznice nad nádorem byla intaktní. Mikroskopicky byla zastižena invaginace povrchového dlaždicového epitelu, která tvořila cystickou lézi. V některých místech invaginace byly v epitelu zastiženy dysplastické změny (VAIN3) s přechodem v invazivní dlaždicobuněčný karcinom. Prezentujeme první případ primárního dlaždicobuněčného karcinomu vyrůstajícího ve vaginální cystě u pacientky, která neprodělala hysterektomii.
Keywords: Female; Carcinoma, Squamous Cell; Vaginal Diseases; rektovaginální septum; imunohistochemie; Uterine Hemorrhage; dyspareunie; skvamózní inkluzní cysta; vaginální onemocnění; Humans; dospělí; nádory vaginy; cysty; spinocelulární karcinom; Immunohistochemistry; embryonální zbytky; lidé; Vaginal Neoplasms; ženské pohlaví; Dyspareunia; Cysts; děložní krvácení; Adult