Sarkomatoidní (metaplastický) vřetenobuněčný karcinom prsu vznikající ve fyloidním tumoru s rozsáhlou skvamózní metaplázií – kazuistika a přehled literatury - Kinkor, Zdeněk; Sticová, Eva; Šach, Josef; Rychtera, Mojmír; Skálová, Alena (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2012)
U sedmdesátišestileté ženy byla provedena parciální mastektomie, kde byl diagnostikován 45 mm veliký low-grade maligní homologní fyloidní tumor s rozsáhlou intraduktální skvamózní metaplázií. V jedné třetině rozsahu nádoru se domnělé původní stroma strukturálně a cytologicky měnilo a přerůstalo epitelovou složku. Výsledné rozvolněné storiformní uspořádání s většími oválnými elementy s hojnější cytoplazmou, jadernou atypií a mitotickou aktivitou doplňovaly buď disperzní objemné, abruptně vložené skvamózní moruly nebo jen známky abortivní perlovité skvamózní diferenciace. Konvenční duktální in situ či invazívní karcinom nebyl zastižen. Exprese nízko- a vysokomolekulárních cytokeratinů společně s p63, CD10, S100 proteinem a GFAP prokázala neúplný basálně/myoepiteliální fenotyp a vedla k diagnóze dosud nepopsaného, vřetenobuněčného metaplastického karcinomu v rámci fyloidního tumoru. Literární přehled vzácné maligní transformace epitelové komponenty fyloidního tumoru doplňuje diskuze o možné patogenezi tohoto jedinečného pozorování.
Keywords: nádorová transformace buněk; Metaplasia; Phyllodes Tumor; Cell Transformation, Neoplastic; Diagnosis, Differential; Aged; imunohistochemie; nádory prsu; senioři; cystosarcoma phyllodes; mastektomie; sarkom; lidé; Carcinoma; ženské pohlaví; Immunohistochemistry; Breast Neoplasms; Humans; metaplazie; diferenciální diagnóza; Sarcoma; karcinom; Mastectomy; Female; maligní transformace