Nádory nadledvin a sekundární hypertenze - Fryšák, Zdeněk; Záťura, František; Vrtal, Radovan (Interní medicína pro praxi, 2002)
Strukturální změny v oblasti kůry či dřeně nadledvin může provázet sekundární hypertenze. Radikální léčba nezřídka uchrání nemocného nevratných následků a komplikací. V posledních letech doznaly diagnostické a léčebné postupy v této oblasti zásadních změn. Kombinace laboratorních a zobrazovacích metod umožňuje časně zachytit strukturální i funkční odchylky, s poměrně velkou spolehlivostí je klinicky definovat a indikovat nejvhodnější způsob pokud možno definitivního řešení. Perioperační péče musí být proto koncipována tak, aby nemocný podstupoval výkon bez neúměrného rizika. Samostatnou kapitolou jsou náhodně nacházené sekrečně němé neaktivní tumory nadledvin, incidentalomy. Autoři se zamýšlejí nad sestavou nemocných operovaných v posledních 33 letech na Urologické klinice FN Olomouc pro chorobu nadledvin. Vyslovují praktické postuláty stran diagnostických postupů, perioperační péče i operační techniky.
Keywords: Diagnostic Imaging; Hypertension; Adrenal Gland Neoplasms; Cushing Syndrome; nádory nadledvin; Cushingův syndrom; diagnostické zobrazování; hypertenze; Pheochromocytoma; feochromocytom