Granulomatózní prostatitida u pacienta léčeného intravezikální aplikací BCG vakcíny pro povrchový karcinom močového měchýře - Fogl, Jan; Šámal, Vladimír; Paldus, Vít; Mečl, Jan (Urologie pro praxi, 2012)
Autoři prezentují kazuistiku pacienta s granulomatózní prostatitidou, která byla indukována předchozí léčbou intravezikální aplikací BCG v rámci komplexní léčby povrchového karcinomu močového měchýře. Granulomatózní prostatitida je jednou z možných, málo častých komplikací aplikace BCG. Jejími projevy je i zvýšení PSA a nález uzlů při vyšetření prostaty per rektum, což v rámci diferenciální diagnostiky může činit obtíže při odlišení od karcinomu prostaty.
Keywords: prostatický specifický antigen; Carcinoma, Papillary; intravezikální imunoterapie BCG vakcínou; vedlejší účinky BCG; biopsie; Adjuvants, Immunologic; prostatitida; Immunotherapy; lidé; aplikace intravezikální; Granuloma; Prostate-Specific Antigen; papilární karcinom; Male; Urinary Bladder Neoplasms; imunoterapie; Aged; Administration, Intravesical; nádory močového měchýře; Biopsy; granulom; BCG vakcína; BCG Vaccine; Fever; senioři; mužské pohlaví; adjuvancia imunologická; Prostatitis; horečka; Humans