Ochorenia postihujúce tretí, štvrtý a šiesty kraniálny nerv - Kurča, Egon; Žiak, Peter; Zeleňák, Kamil (Neurologie pro praxi, 2012)
Práca predstavuje prehľadový článok o rôznych príčinách poruchy štruktúry a funkcie okohybných kraniálnych nervov. Nervus oculomotorius, nervus trochlearis a nervus abducens majú viaceré spoločné charakteristiky, ale aj rôzne jedinečné vlastnosti dané napr. anatomickými okolnosťami a fyziologickými mechanizmami. Uvedené sú hlavne ochorenia, ktoré podmieňujú vznik okohybných porúch poškodením nukleárnej alebo periférnej časti N III, IV a VI. Naopak, v článku nie sú uvedené napr. ochorenia postsynaptickej membrány neuromuskulárnej junkcie alebo samotných okohybných svalov.
Keywords: úrazy a nehody; Intracranial Aneurysm; Congenital Abnormalities; Cerebrovascular Disorders; Communicable Diseases; infekční nemoci; Humans; Abducens Nerve Diseases; Abducens Nerve Injury; obrna nervu; nádory; poranění kraniálního nervu; vrozené vady; nemoci nervus abducens; lidé; Trochlear Nerve Diseases; intrakraniální aneurysma; Cranial Nerve Injuries; okohybná porucha; Oculomotor Nerve Diseases; nemoci okohybného nervu; poranění nervus abducens; Accidents; nemoci nervus trochlearis; cerebrovaskulární poruchy; Neoplasms