Zobrazení karcinomu prostaty na molekulární úrovni - naše zkušenosti - Ferda, Jiří; Kastner, Jan; Ferdová, Jitka; Mírka, Hynek; Hora, Milan; Hes, Ondřej; Fínek, Jindřich; Kreuzberg, Boris (Česká radiologie, 2012)
Indikace zobrazovacích metod prodělaly v posledních letech mimořádný vývoj. Spojené aplikace magnetické rezonance, jako jsou spektroskopie, difuzní zobrazení a farmakokinetická analýza pomohly zařadit do diagnostického algoritmu karcinomu prostaty efektivní komplexní vyšetřovací protokol pro nemocné se zvýšenými hladinami PSA. Pro případ nutností přesného posouzení lokálního šíření tumoru zůstávají nejefektivnější T2 vážené obrazy s vysokým prostorovým rozlišením. Zavedení cholinu značného fluorem 18 do klinické praxe umožnilo rutinní použití PET/CT nejen pro vlastní detekci nádoru, ale i pro hodnocení uzlinových a kostních metastáz. Při restagingu je odhalení příčiny biochemického relapsu onemocnění také možnou indikací 18F-FCH-PET/CT, které vykazuje vyšší úspěšnost než magnetická rezonance. Nádorem vyvolanou indukci osteoblastické aktivity u ve skeletu disseminovaného onemocnění je možné hodnotit pomocí 18F-NaF-PET/CT.
Keywords: prostatický specifický antigen; metastázy nádorů; Magnetic Resonance Imaging; Statistics as Topic; Neoplasms, Bone Tissue; Multimodal Imaging; cholin; statistika jako téma; Choline; 18F-fluorocholin; radiofarmaka; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; magnetická rezonanční tomografie; nádory prostaty; 18F-natriumfluorid; PSA; Prostatic Neoplasms; Prostate-Specific Antigen; magnetická rezonanční spektroskopie; Male; nádory kostní tkáně; Radiopharmaceuticals; multimodální zobrazování; mužské pohlaví; Magnetic Resonance Spectroscopy; Neoplasm Metastasis; Humans