Konzervativní ambulantní léčba symptomů chronické žilní insuficience - Musil, Dalibor (Interní medicína pro praxi, 2003)
Chronickou žilní insuficienci lze léčit konzervativně a chirurgicky. Oporou konzervativní léčby jsou venofarmaka a kompresivní punčochy, které rychle a účinně zbavují pacienta jeho subjektivních potíží a otoků. Krátkodobá čtyřtýdenní studie na malém souboru deseti pacientů prokázala účinnost vícesložkového venofarmaka (troxerutin + heptaminol + ginkgo biloba) podávaného spolu s nošením kompresivních punčoch při léčbě otoků, bolestí, křečí, pocitů tíhy, svědění a pálení dolních končetin (DKK) postižených prokázanou chronickou žilní insuficiencí. Během léčby se otoky objevovaly pouze u dvou pacientů, kteří nebyli schopni pro lokální nesnášenlivost nosit kompresivní punčochy po celý den. U sledovaných pacientů došlo k vymizení nebo k výraznému ústupu subjektivních potíží, i když čtyři týdny po zahájení léčby většina nemocných stále ještě udávala občasné bolesti DKK, vesměs však mírné, které se objevovaly po větší námaze.
Keywords: kompresivní punčochy; Female; kombinovaná terapie; žilní insuficience; ženské pohlaví; lidé; Hydroxyethylrutoside; Heptaminol; Data Interpretation, Statistical; Male; Combined Modality Therapy; interpretace statistických dat; Stockings, Compression; Ginkgo biloba; mužské pohlaví; Venous Insufficiency; hydroxyethylrutosid; heptaminol; Humans