Selfmanagement jako cesta k udržení duchovní pohody učitele - Smékal, Vladimír (Učitelé a zdraví 6, 2004)
Studie analyzuje podmíky formování a obnovování osobnostní integrity pedagoga cestou selfamanagementu. Důraz je kladen na trialistickou teorii osobnosti, která kromě tělesné a psychosociální složky bere v úvahu těž složku duchovní zakotvenou v charakteru člověka. Na základě zkušeností autora je nastíněn program kurzů selfmanagementu pro učitele a výchovně pracovníky.
Keywords: vyučování; Mental Health; Personality; Teaching; Personality Development; Education; rozvoj osobnosti; duševní zdraví; výchova a vzdělávání; lidé; osobnost; Humans