Tonzilofaryngitidy očima otolaryngologa - Máchalová, Michaela (Causa subita, 2004)
Tonzilofaryngitidy jsou častá akutní zánětlivá onemocnění postihující oblast hltanu. Jsou původu virového nebo bakteriálního. Vyskytují se jako samostatné onemocnění i v rámci celkových onemocnění organizmu. Subjektivně jsou provázeny bolestí v krku, stupňující se při polykání. Terapie virových zánětů je symptomatická. U prokázaných bakteriálních zánětů antibiotiky, nejlépe podle citlivosti. Nejčastější komplikací bakteriálního zánětu tonzil je paratonzilární absces.
Keywords: faryngitida; otorinolaryngologie; Inflammation; akutní nemoc; nemoci faryngu; zánět; tonzilitida; lidé; Acute Disease; Pharyngitis; Tonsillitis; tonzilofaryngitida; Pharyngeal Diseases; Otolaryngology; Humans