Karcinom prsu velmi mladých žen – odlišná epidemiologie, diagnostika a léčba - Tesařová, Petra (Postgraduální medicína, 2012)
Karcinom prsu mladých žen tvoří samostatnou, zcela svébytnou skupinu onemocnění, která se zásadně odlišuje od karcinomu prsu starších žen. Počet pacientek do 35 let, které karcinomem prsu ročně onemocní, je v celém světě stabilní a nemění se ani v čase. Ovlivňují jej jiné rizikové faktory než onemocnění starších žen. Mladý věk je nezávislý nepříznivý prognostický faktor nemoci. Mladé nemocné mají vysokou pravděpodobnost lokální recidivy a vzniku kontralaterálního nádoru. Pacientky mají vysoké riziko úmrtí v souvislosti s lokální rekurencí. Nádory v mladém věku jsou často hormonálně negativní. U mladých žen se setkáváme častěji s HER2 pozitivními nebo triple negativními nádory. Častá je i mutace p53. Tato početně nevelká skupina nemocných si zaslouží nepochybně zvláštní pozornost a centralizaci v léčbě s důrazem na časnou diagnostiku a depistáž rizikových faktorů, především geneticky podmíněných tumorů. Proto vznikl v roce 2005 na Onkologické klinice v Praze Projekt 35, jehož cílem je zlepšit v České republice přežití nemocných s karcinomem prsu do 35 let.
Keywords: chemoprofylaxe; nádory prsu; Female; Breast Self-Examination; ženské pohlaví; mladý dospělý; nádory vyvolané zářením; Neoplasm Recurrence, Local; Chemoprevention; mladý věk; lidé; Survival Analysis; kontraceptiva orální hormonální; staging nádorů; Neoplasm Grading; těhotenství; Breast Neoplasms; genetická predispozice k nemoci; Genetic Predisposition to Disease; časná diagnóza; Risk Factors; Contraceptives, Oral, Hormonal; BRCA1/2 mutace; stupeň nádoru; Breast Feeding; Young Adult; lokální recidiva nádoru; rizikové faktory; Neoplasms, Radiation-Induced; Early Diagnosis; analýza přežití; kojení; samovyšetření prsu; Pregnancy; chemoterapie; Neoplasm Staging; Projekt 35; Humans