Úroveň vybraných ukazatelů pohybové zdatnosti u dětí mladšího školního věku v Lybii v závislosti na podmínkách výuky tělesné výchovy - Bennanis, Shurkri; Musálek, Martin (Česká kinantropologie, 2012)
Cílem této studie bylo porovnat úroveň fyzické zdatnosti žáků mladšího školního věku v Libyi v závislosti na podmínkách, které má škola k dispozici při zajištění výuky tělesné výchovy. Aspekty úrovně fyzické zdatnosti byly zjišťovány na třech různých typech základních škol (státní, soukromé a škole pro cizince), a to prostřednictvím dvou testů z testové baterie Fitnessgram zjišťující aerobní a silovou zdatnost. Pro analýzu dat jsme použili jedno-faktorovou analýzu rozptylu (ANOVU), dvou-výběrový T-test a dvou-faktorovou ANOVU. U výkonnosti žáků v aspektu aerobní zdatnosti nebyl na hladině p < 0,05 prokázán signifikantní rozdíl. Z výsledků analýzy dat však byla na hladině p < 0,05 prokázána signifikantně vyšší výkonnost žáků v úrovni silové zdatnosti na státní škole. V další analýze bylo prostřednictvím dvou-výběrového T-testu zjištěno, že tento signifikantní rozdíl byl zapříčiněn významně vyšší výkonností žáků státní školy ve věku 8 let. Pro další výzkum ověřující úroveň fyzické zdatnosti tak nejprve doporučujeme zanalyzovat část výzkumného souboru (děti ve věku 8 let ze státní školy) a zjistit možnou kovariační proměnnou, která mohla způsobit tento signifikantní rozdíl. Ke zjištění komplexního obrazu úrovně fyzické zdatnosti a jejich případných rozdílů mezi jednotlivými typy škol navrhujeme v dalším kroku provést testování výše zmíněných dvou aspektů v těchto vybraných školách v Libyi i u jiných věkových kategorií.
Keywords: Pilot Projects; Schools; Libye; dítě; školy; financování organizované; cvičení; Exercise; žáci mladšího školního věku; Statistics as Topic; fitnessprogram; Physical Fitness; tělesná výkonnost; Libya; statistika jako téma; Physical Education and Training; Financing, Organized; Analysis of Variance; Child; pilotní projekty; zdratnost; lidé; Humans; analýza rozptylu; tělesná výchova