Předsoutěžní snižování tělesné hmotnosti v bojových sportech - Coufalová, Klára; Heller, Jan; Brychta, Petr (Česká kinantropologie, 2012)
Cílem studie bylo zjištění způsobů redukce tělesné hmotnosti ve sportech, kde se setkáváme s hmotnostními kategoriemi. Studie se zúčastnilo 18 mužů a 13 žen ze sportů judo, zápas řecko-římský a volný styl, MMA (Mixed Martial Arts, tzn. smíšená bojová umění), kickbox, thaibox a karate. Pomocí dotazníků jsme zjišťovali délku, míru a způsoby redukce hmotnosti. Z výsledků vyplývá, že hmotnost před závody pravidelně snižuje 87 % závodníků a tato redukce se pohybuje průměrně okolo 5,4 % tělesné hmotnosti (v průměru 3,6 kg). Nejčastější formou této rychlé redukce hmotnosti je kombinace dehydratace a omezení příjmu potravin spolu s nárůstem fyzické aktivity často ve speciálních gumových oblecích nebo ve více vrstvách oblečení. Je důležité zdůraznit, že rychlá ztráta hmotnosti souvisí s rizikem špatného zdravotního stavu.
Keywords: rozhovory jako téma; financování organizované; Statistics as Topic; Interviews as Topic; statistika jako téma; Body Weight Changes; Diet, Reducing; Martial Arts; Physical Education and Training; lidé; Financing, Organized; programy na snížení hmotnosti; Weight Loss; Weight Reduction Programs; redukce tělesné hmotnosti; bojové sporty; změny tělesné hmotnosti; redukční dieta; hmotnostní úbytek; hmotnostní kategorie; tělesná výchova; Humans