Využití navigačního systému při řešení abscesů lební baze u dětí - Kalhous, Jiří; Sláma, Karel; Taušová, J; Bartoš, Robert; Zolal, Amír (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2012)
Abscesy na krku u dětí jsou poměrně častým onemocněním. V případě abscesu uloženým pod lební bazí jsou klasické chirurgické přístupy zatíženy poměrně velkým operačním rizikem. V tomto sdělení prezentujeme případy dětských pacientů , kdy jsme jako alternativní metodu zvolili punkci abscesu s asistencí elektrooptického navigačního systému s MRI plánováním (StealthStation TREON), který umožňuje přímou kontrolu punkční jehly během operace. Domníváme se, že tato metoda může být vhodnou alternativou ke klasické chirurgické léčbě.
Keywords: Surgery, Computer-Assisted; Magnetic Resonance Imaging; Punctures; Female; retrofaryngeální absces; navigační systém; dítě; předškolní dítě; zobrazování trojrozměrné; Imaging, Three-Dimensional; ženské pohlaví; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Skull Base; lidé; magnetická rezonanční tomografie; StealthStation TREON; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Male; Child, Preschool; Retropharyngeal Abscess; baze lební; Child; mužské pohlaví; punkce; chirurgie s pomocí počítače; Humans