Hmotná podstata genetických informací – nukleové kyseliny - Brdička, Radim (Klinická onkologie, 2012)
V historii molekulární genetiky, nezahrnujeme-li do ní samé počátky identifikace nukleových kyselin po polovině 19. století a poznatky o dědičnosti během následujících cca 70 let, můžeme za skutečně průlomovou dobu v této oblasti považovat konec druhé světové války, kdy byly za hmotnou podstatu dědičnosti uznány nukleové kyseliny. Jako téměř vždy se výzkum, zpočátku pomalý a „tápající“, postupně rozběhl takovou rychlostí a zaplavuje nás neustále takovým množstvím informací, že je již nestačíme dostatečně důkladně zpracovat a náležitě využít. Čas od času se zdálo, že o struktuře nukleových kyselin jako nositelkách genetických informací víme již vše, abychom se zakrátko přesvědčili, že víme sice leccos, ale zdaleka to není dostačující. Dalšího obrovského pokroku jsme dosáhli poznáním struktury molekul deoxyribonukleové kyseliny a také nukleotidové sekvence všech jejích molekul v našich buňkách, čímž jsme konečně přešli do tzv. postgenomické fáze. Poznáním nukleotidové sekvence výzkum lidského genomu neskončil, zvláště v oblasti mezigenových vztahů, regulačních procesů, vnějších vlivů, a stále nám zbývá dost nepoznaného i pro přicházející vědeckou generaci, která bude mít zřetelnou výhodu v technologickém pokroku a zapojení dalších, svým způsobem nových oborů, jako je např. bioinformatika.
Keywords: Molecular Diagnostic Techniques; Epigenesis, Genetic; messenger RNA; RNA; RNA, Transfer; miRNA; diagnostické techniky molekulární; MicroRNAs; nukleové kyseliny; Biomarkers; RNA transferová; DNA; epigeneze genetická; RNA, Messenger; DNA Methylation; metylace DNA; mRNA; biologické markery; tRNA; konformace nukleové kyseliny; polymerázová řetězová reakce; Nucleic Acids; Polymerase Chain Reaction; Nucleic Acid Conformation; mikro RNA; genetické testování; Genetic Testing