Sarkómy maternice – prehľad - Klačko, Miroslav; Babala, Peter; Mikloš, Peter; Zuzák, Peter; Chorváth, Martin; Ondrušová, Martina; Ondruš, Dalibor (Klinická onkologie, 2012)
Sarkómy maternice sú heterogénnou skupinou, ktorá tvorí okolo 8 % zhubných nádorov maternice. Táto rôznorodosť a zriedkavý výskyt boli hlavnou príčinou doteraz nejednotného terapeutického manažmentu. V minulosti publikované práce boli väčšinou retrospektívnym zhodnotením skúseností jednotlivých pracovísk. Základom relevantných záverov štúdií a prác, je popri ich prospektívnosti, používanie jednotných klasifikačných kritérií. K dispozícii je aktuálna klasifikácia sarkómov maternice (leiomyosarkómov, endometriálnych stromálnych sarkómov a adenosarkómov). Pre klasifikáciu karcinosarkómov platia nové kritériá klasifikácie karcinómov endometria. Základom liečby leiomyosarkómov a endometriálnych stromálnych sarkómov maternice je chirurgická intervencia. Zlatým štandardom je hysterektómia, salpingoooforektómia. Diskutuje sa o opodstatnenosti lymfadenektómie. Pre karcinosarkómy platia rovnaké odporúčania ako pri chirurgickej liečbe prognosticky nepriaznivých karcinómov endometria – hysterektómia, salpingoooforektómia, pelvická a paraaortálna lymfadenektómia a omentektómia. Je nevyhnutné implementovať novú klasifikáciu do klinickej praxe, publikovať a zhodnotiť doterajšie práce, ktoré zohľadňujú jej základné tézy. Následne bude možné kreovať jednotné liečebné postupy. Ich cieľom má byť zlepšenie prežívania pacientok s týmto závažným ochorením.
Keywords: Carcinoma; Uterine Neoplasms; Combined Modality Therapy; radioterapie; Chemotherapy, Adjuvant; Gynecologic Surgical Procedures; kombinovaná terapie; Humans; lidé; Female; Diagnosis, Differential; Endometrial Neoplasms; Sarcoma; karcinom; nádory endometria; ženské pohlaví; adjuvantní chemoterapie; nádory dělohy; sarkom; gynekologické chirurgické výkony; diferenciální diagnóza; Radiotherapy