Dvojí výročí v českém soudním lékařství - Nečas, Pavel; Hejna, Petr (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2012)
Autoři připomínají sté výročí vydání Slavíkovy monografie Soudní lékařství pro mediky a právníky a sté dvacáté páté výročí provedení první české soudní pitvy. Představují autora V. Slavíka s poukazem na jeho kvality odborné i osobní. Referují o koncepci monografie a zamýšlejí se nad aktuálností autorových výkladů a nad tradicí českého soudního lékařství.
Keywords: soudní lékařství; pitva; Forensic Medicine; Textbooks as Topic; Cause of Death; učebnice soudního lékařství; učebnice jako téma; příčina smrti; Autopsy