Alergická reakcia na kontakt s rastlinou Toxicodendron radicans - Kováčiková Curková, Andrea; Žilínek, Ondrej; Benová, B; Šimaljaková, Mária (Československá dermatologie, 2012)
Sumach jedovatý (česky jedovatec kořenující, anglicky „Poison Ivy“) rastlinný druh Toxicodendron radicans je bežne sa vyskytujúca jedovatá rastlina, ktorá rastie predovšetkým na území severnej Ameriky a v pobrežných oblastiach Kanady. Rastline sa darí vo vlhkých močiarnych oblastiach a v povodiach riek. Sumach jedovatý je známy produkciou iritačného olejnatého organického alergénu – miazgy, ktorá sa nazýva urushiol. Chemicky sa jedná o zmes pentadecylkatecholov. Urushiol je lepkavej konzistencie a pri kontakte ľahko priľne na kožu, oblečenie, športové náradie alebo srsť zvierat. Kontaktná dermatitída vyvolaná sumachom jedovatým je charakterizovaná výrazne svrbivým exantémom, vezikulami, prípadne sa môže vyvinúť až anafylaktická reakcia. Autori prezentujú klinický prípad 27-ročného muža s urushiol-indukovanou impetiginizovanou kontaktnou dermatitídou. Pacient sa vrátil zo Spojených štátov amerických, zo štátu Washington, kde dlhodobejšie kajakoval na divokej vode. Autori chcú v článku zdôrazniť dôležitú úlohu dermatológov v rozpoznaní u nás zriedkavého alergénu, ktorý sa vyskytuje v importovaných prípadoch aj na území našich krajín.
Keywords: dospělí; koleno; dermatitida ze škumpy; žahavá škumpa kořeňující; Humans; diferenciální diagnóza; voda; alergická kontaktní dermatitida; jedovatec kořeňující; alergeny; příznaky a symptomy; mužské pohlaví; Sports; Knee; Signs and Symptoms; Adult; Toxicodendron; Diagnosis, Differential; Dermatitis, Toxicodendron; Dermatitis, Allergic Contact; předloktí; urushiol; Allergens; lidé; Forearm; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Male; Poison Ivy; sporty; sumach jedovatý; Water