Chromozom 21 – specifické mikroRNA v mateřské cirkulaci: zhodnocení jejich významu pro screening Downova syndromu u plodu - Hromadníková, Ilona; Kotlabová, Kateřina; Doucha, Jindřich; Chudoba, Daniel; Calda, Pavel; Dlouhá, Klára (Česká gynekologie, 2012)
Cíl studie: Cílem této studie bylo zjistit, zda je možné detekovat v mateřské cirkulaci expresi genů přítomných na chromozomu 21, které kódují mikroRNA (miR-99a, let-7c, miR-125b-2, miR-155 a miR-802). Následně bylo cílem této studie zhodnotit, zda se budou plazmatické koncentrace a expresní profil chromozom 21 specifických mikroRNA lišit mezi těhotenstvím s euploidním a aneuploidním plodem (Downův syndrom). Typ studie: Pilotní studie. Název a sídlo pracoviště: Oddělení molekulární biologie a patologie buňky, Gynekologicko-porodnická klinika, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze. Metodika: Celkem bylo retrospektivně testováno 12 těhotných žen s fyziologickým průběhem gravidity (průměr 16,4 týdne, medián 16. týden), 12 těhotných žen s potvrzeným Downovým syndromem u plodu (průměr 18,2 týdne, medián 18,5 týdne) a 6 zdravých žen bez známek těhotenství. Z 1 ml plazmy byla izolována RNA obohacená o frakci malých RNA (včetně mikroRNA). Následně byla příslušná mikroRNA přepsána do cDNA pomocí specifického stem-loop primeru a detekována pomocí PCR v reálném čase. Výsledky: Komerční systémy umožnily spolehlivě detekovat 4 z 5 extracelulárních chromozom 21 specifických mikroRNA (miR-99a, let-7c, miR-125b-2 a miR-155). Expresní profil extracelulárních miR-99a, miR-125b-2 a miR-155 se významně lišil mezi souborem těhotných a netěhotných žen. Také plazmatické hladiny miR-99a a miR-125b-2 byly významně vyšší u těhotných žen. Plazmatické koncentrace a genová exprese extracelulárních chromozom 21 specifických mikroRNA (miR-99a, let-7c, miR-125b-2 a miR-155) se nelišily mezi souborem těhotných žen s euploidním a aneuploidním plodem. Závěr: Analýza extracelulárních chromozom 21 specifických mikroRNA neumožňuje rozlišení mezi těhotenstvími s euploidním a aneuploidním plodem, a nemá tudíž žádný přínos pro screeningový program.
Keywords: Placenta; mikro RNA; těhotenství; plod; Down Syndrome; Pilot Projects; retrospektivní studie; Polymerase Chain Reaction; Humans; diferenciální diagnóza; Downův syndrom; placenta; Financing, Organized; Fetal Diseases; financování organizované; lidské chromozomy, pár 21; Chromosomes, Human, Pair 21; Diagnosis, Differential; Statistics as Topic; polymerázová řetězová reakce; Fetus; ženské pohlaví; Gene Expression; statistika jako téma; MicroRNAs; nemoci plodu; lidé; Pregnancy; pilotní projekty; Retrospective Studies; exprese genu; PCR v reálném čase; Female