Aktuální pohled na fibromyalgii - Tomš, Jan (Časopis lékařů českých, 2012)
Fibromyalgie je chronický syndrom charakterizovaný poruchou zpracování a regulace bolesti. Přestože dosud není známa jednoznačná etiologie, v patogenezi tohoto syndromu hraje zřejmě ústřední roli proces centrální senzitizace s rozvojem chronické (centrální) bolesti a dalších přidružených symptomů (únava, ztuhlost, poruchy spánku, kognitivní a vegetativní poruchy). Absence objektivních diagnostických testů bývá často příčinou opožděně stanovené diagnózy a fluktuace pacientů mezi řadou specialistů s nejistotou a strachem se závažného onemocnění. Základem léčby je individuálně nastavený a multidisciplinární přístup k pacientovi a kombinace farmakologické a nefarmakologické terapie. Nové léky zavedené do terapie fibromyalgie v posledních letech mohou mít příznivý vliv na zmírnění symptomů a zlepšení kvality života pacientů.
Keywords: terapie cvičením; prognóza; centrální senzitizace; Prognosis; farmakoterapie; Fibromyalgia; Diagnosis, Differential; Humans; lidé; Therapeutics; Chronic Pain; Drug Therapy; Exercise Therapy; chronická bolest; terapie; fibromyalgie; diferenciální diagnóza