Role přenosu hmotnosti při golfovém švihu - Gryc, Tomáš; Zahálka, František; Malý, Tomáš; Hráský, Pavel (Česká kinantropologie, 2012)
Golfový švih je jedním z nejkomplexnějších pohybů ve sportu. Cílem studie bylo popsat přenos hmotnosti při golfovém švihu, zjistit interindividuální stabilitu provedení a zjistit vztah mezi přenosem hmotnosti a rychlostí hlavy hole. K měření silového působení dolních končetin do podložky byly použity dvě silové desky KISTLER a pro určení rychlosti hlavy hole a fáze švihu kinematický analyzátor CODA Motion System. Hodnoceny byly parametry silového působení pod jednotlivými dolními končetinami a rychlost hlavy hole ve vybraných fázích golfového švihu, určených podle okamžité polohy hole. Přenos hmotnosti v průběhu golfového švihu u vrcholových hráčů golfu byl v souladu s doporučeným přenosem hmotnosti uváděným v literatuře pro trenéry a zjištěného v dřívějších studiích. Byla zjištěna vysoká interindividuální stabilita provedení golfového švihu v parametrech přenosu hmotnosti. Byl zjištěn kladný vztah mezi silovým působením přední dolní končetiny a rychlostí hlavy hole a negativní vztah mezi silovým působením zadní dolní končetiny a rychlostí hlavy hole u některých hráčů v okamžiku kontaktu hlavy hole s míčkem. Avšak analýza nejrychlejších pokusů jednotlivých hráčů odhalila vliv silového působení zadní dolní končetiny na rychlost hlavy hole.
Keywords: financování organizované; golf; Movement; Statistics as Topic; statistika jako téma; pohyb; sporty; Human Experimentation; Extremities; pohyb těles; postura těla; lidé; intrainduviduální stabilita; kinematická analýza; Motion; Financing, Organized; biomechanika; tělesná hmotnost; experimenty na lidech; Sports; Posture; Body Weight; končetiny; Biomechanical Phenomena; Golf; Humans