Biodromální přístup k analýze proměnných ve vývoji sportovců u vybraných rizikových sportů - Hoffmannová, Jana; Válková, Hana (Česká kinantropologie, 2012)
Cílem naší práce je formulovat proměnné v životní dráze sportovců u vybraných rizikových sportů (freeskiing a freestyle snowboarding) a rozšířit poznatky k fenoménu rizikových sportů v současné společnosti o biodromální přístup. Na základě zjištěných proměnných definovat teoretický model proměnných v životní dráze sportovců u vybraných rizikových sportů. Účastníky výzkumu jsou muži (11) a ženy (6) ve věkovém rozpětí 17 až 33 let, kteří na profesionální, výkonnostní či lektorské úrovni provozují freeskiing a freestyle snowboarding. Sběr dat proběhl prostřednictvím metod tří focus groups, jednoho individuálního rozhovoru, sedmnácti čar života a zúčastněného pozorování. Ke zpracování dat byl použit program ATLAS.ti 6.0. Analýza a interpretace dat byla realizována metodou zakotvené teorie. Výsledný teoretický model je tvořen čtyřmi faktory: faktor individualizace, sociální faktor, vnější faktor a faktor rizikový sport, které se v biodromálním pojetí prolínají napříč třemi doménami: významné události v minulosti, prožívaná přítomnost (tady a teď) a významné události v budoucnosti. Teoretický model podtrhuje vývojovou dynamiku.
Keywords: Biographies as Topic; Motor Activity; Behavioral Research; riziko; statistika jako téma; sporty na sněhu; zakotvená teorie; Risk; Sports; sporty; freestyle snowboarding; lidé; pohybová aktivita; behaviorální výzkum; Models, Theoretical; freeskiing; motivace; životní perspektiva; biografie jako téma; Grounded Theory; motiv cesty; Statistics as Topic; Life Change Events; Humans; životní změny; Snow Sports; teoretické modely; Motivation