Ticagrelor u pacientů s akutním koronárním syndromem - Špinar, Jindřich; Vítovec, Jiří (Kardiologická revue, 2012)
Ticagrelor je orální, reverzibilní, přímý inhibitor receptoru pro adenozindifosfát (ADP) typu P2Y12, má rychlejší nástup účinku a více vyjádřenou antiagregační aktivitu než clopidogrel a nepatří do skupiny thienopyridinů. Ve velké multicentrické studii PLATO (180 mg úvodní dávka, 90 mg dvakrát denně udržovací dávka) byl zkoušen proti clopidogrelu (300–600 mg úvodní dávka, 75 mg udržovací dávka) u 18 624 nemocných s akutním koronárním syndromem s ST elevacemi i bez nich. Po 12 měsících se kombinovaný cíl úmrtí z kardiovaskulárních příčin, infarkt myokardu či cévní mozková příhoda vyskytl u 9,8 % nemocných léčených ticagrelorem vs 11,7 % u nemocných léčených clopidogrelem (p < 0,001). Nebyl pozorován rozdíl ve výskytu velkých krvácení (11,6 % vs 11,2 %, p = 0,43). V prosinci 2010 byl ticagrelor pod názvem Brilique registrován i v České republice, od června 2012 má schválenou úhradu a některá pracoviště s ním mají již první klinické zkušenosti.
Keywords: Hemostatic Disorders; výsledek terapie; Hemorrhage; krvácení; mortalita; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; poruchy hemostázy; duální antiagregace; adenosin; lidé; financování organizované; Adenosine; Blood Coagulation Factor Inhibitors; Mortality; Acute Coronary Syndrome; Financing, Organized; Aspirin; antagonisté purinergních receptorů P2Y; Treatment Outcome; Humans; akutní koronární syndrom; inhibitory koagulačních faktorů