Mitrální stenóza v terminální fázi - kazuistika - Talafa, Viktor; Filipčíková, Radka; Pastucha, Dalibor; Zela, Ondřej; Březinová, Jana (Kardiologická revue, 2012)
Mitrální stenóza porevmatické etiologie je v rozvinutých zemích v dnešní době již velmi vzácné onemocnění. Dnes se s ní v klinické praxi setkáváme téměř výhradně u starších seniorů. Výskyt této nemoci v mladším věku je v naší zemi naprostou raritou. Faktem je, že mitrální stenóza zůstává i v dnešní době závažným medicínským a socioekonomickým problémem rozvojových zemí. Následující kazuistika prezentuje případ 83leté nemocné s těžkou porevmatickou mitrální stenózou v terminální fázi srdečního selhání
Keywords: Aged, 80 and over; léčba; odmítnutí terapie pacientem; Hypertension, Pulmonary; senioři nad 80 let; Rheumatic Fever; lidé; revmatická horečka; srdeční selhání; ženské pohlaví; plicní hypertenze; mitrální stenóza; Mitral Valve Stenosis; Heart Failure; Treatment Refusal; Female; Humans