Vytvoření standardů pro hodnocení výkonu na anaerobním prahu u triatlonistů v juniorské kategorii - Kovářová, Lenka; Kovář, Karel; Horčic, Josef (Studia Kinantropologia, 2012)
Cílem naší studie je stanovení norem (pomocí T-bodů) pro posouzení individuálního anaerobního prahu v plavání, cyklistice a běhu juniorů a juniorek zařazených do SCM ve věku 17 – 19. V plaveckém testu dosáhli junioři průměrné rychlosti 1,27 ms-1 (± 0,11) a juniorky 1,19 ms-1 (±0,09), za vynikající je u juniorů považována hodnota nad 1,49 ms-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 1,05 ms-1. U juniorek je za vynikající považována hodnota nad 1,37 ms-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 1,01 ms-1.V testu na cyklistickém ergometru dosáhli junioři průměrného výkonu 4,48 Wkg-1 (± 0,77) a juniorky 4,0 Wkg-1 (± 0,69). Za vynikající je u juniorů považována hodnota nad 6,02 Wkg-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 2,94 Wkg-1. U juniorek je za vynikající považována hodnota nad 5,43Wkg-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 2,62 Wkg-1. V běžeckém testu pak dosáhli junioři průměrnou rychlost 15,61 ms-1 (± 0,9) a juniorky 13,760ms-1 (± 0,9). Za vynikající je u juniorů považována hodnota nad 17,41ms-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 13,81 ms-1. U juniorek je za vynikající považována hodnota nad 15,56 ms-1, naopak za nedostatečnou hodnota pod 11,96 ms-1.
Keywords: cyklistika; Humans; tělesná námaha; Physical Exertion; Metabolism; maximální aerobní výkon; mužské pohlaví; plavání; metabolismus; Adolescent; Statistics as Topic; běh; Bicycling; Anaerobic Threshold; tělovýchovné lékařství; ženské pohlaví; statistika jako téma; Running; Sports Medicine; Exercise Test; lidé; zátěžový test; mladiství; triatlon; T – bod; Swimming; Male; anaerobní práh; Female