Sexuálně přenosné infekce a spermicidy - Driák, Daniel (Časopis lékařů českých, 2012)
Incidence sexuálně přenosných infekcí (nemocí) již opět více než 10 let stoupá; odhaduje se celosvětově 125–340 milionů nových případů ročně. Patnáct tisíc nových HIV-pozitivních osob denně představuje významný příspěvek k celkovému počtu. Kromě zvyšujícího se počtu neplánovaných těhotenství je velké rozšíření sexuálně přenosných infekcí především druhé generace hlavním důvodem pro obnovený zájem o výzkum lokálních kontraceptiv, tj. spermicidů. Objevila se urgentní potřeba nového, nedetergentního, syntetického nebo přírodního spermicidu, který by nahradil tradiční nonoxynol-9. Nový přípravek mikrobicidního spermicidu by měl poskytovat dvojí ochranu, jak proti neplánovanému početí, tak proti sexuálně přenosným infekcím.
Keywords: Sexually Transmitted Diseases; Antimicrobial Peptides; sexuálně přenosné infekce; spermicidy; lidé; Contraceptive Agents, Female; antimikrobiální peptidy; sexuálně přenosné nemoci virové; Drug Evaluation, Preclinical; sexuálně přenosné nemoci; nonoxynol-9; peptidy; preklinické hodnocení léčiv; nonoxynol; Sexually Transmitted Diseases, Viral; nedetergentní sloučenina; Nonoxynol; Spermatocidal Agents; kontraceptiva ženská; Peptides; Humans