Epidemiologicko-klinická charakteristika nozokomiálnych meningitíd na Slovensku v rokoch 2007-2010 - Sokolová, Jaroslava; Lišková, Anna; Strehárová, Anna; Pataky, František; Pisarčíková, Mária; Filka, Vladimír; Piesecká, Ľubica; Mackových, Alena; Greguš, Lukáš; Rusnák, Róbert; Zajacová, Zuzana; Kulková, Naďa; et al. (Nozokomiálne nákazy, 2012)
Cieľ: Zhodnotenie klinicko-epidemiologických charakteristík pacientov s nozokomiálnou meningitídou (NM) hospitalizovaných v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku v rokoch 2007-2010. Metodika: Retrospektívna observačná multicentrická štúdia NM v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku (FN Bratislava, FN Trnava, FN Košice, FN Ružomberok, FN Nitra) v období rokov 2007-2010. Hodnotená bola etiológia, rizikové faktory a prediktory nepriaznivého výsledku liečby pomocou Glasgow outcome score. Dáta boli hodnotené univariantnou analýzou (chí-kvadrát, Fisherov test, t-test). Pre určenie sily väzby kategorických premenných bolo vypočítané Odds ratio (OR) s určením konfidenčných intervalov. Výsledky: Zaznamenali sme 90 prípadov nozokomiálnych meningitíd (NM), z ktorých 16 (17,7%) pacientov bolo po traume a 20 (20,2%) pacientov malo nádorové ochorenie, z nich 10 (11,1%) podstúpilo imunosupresívnu liečbu v dôsledku onkologického ochorenia. Z rizikových faktorov bol najčastejšie zaznamenaný neurochirurgický výkon (52,2%), najmä kraniotómia (17,7%) a aplikácia ventrikuloperitoneálnych shuntov (12,2%). Pacienti s NM podstúpili invazívne procedúry ako inzercia katétrov (22,2%), zavedenie drénov (16,6%), podstúpenie anestézy (20%) prípadne podávanie totálnej parenterálnej výživy (12,2%). Najčastejším etiologickým agens nozokomiálnych meningitíd v sledovanom období boli MRSE, Klebsiella spp. produkujúca ESBL, Pseudomonas spp. a Streptococcus pneumoniae s miernou prevahou gram-negatívnej etiológie, u ktorých bolo pozorovaná aj najvyššia smrtnosť. Z celého súboru zomrelo 8 pacientov (8,9%) a u 35 (39%) pacientov ostali po prekonaní NM následky. Významnými prediktormi nepriaznivého stavu pacienta bolo predchádzajúce podanie imunosupresívnej liečby v dôsledku onkologického ochorenia (23,1% vs. 3,6%; OR=7,9; CI95%=1,5-42,7; P=0,016), stav po traume (30,8% vs. 9,1%; OR=4,4; CI95%=1,3-5,4; P=0,018), absolvovanie neurochirugického zákroku (84,6% vs. 38,2%, OR=8,9; CI95%=2,7-29,5; P<0,001),najmä kraniotómie (38,5% vs. 10,9%; OR=5,1; CI95%=1,6-16,3, P=0,006) a podávanie totálnej parenterálnej výživy (23,1% vs. 3,6%; OR=7,9 CI95%1,5-42,7; P= 0,016). Záver: V etiolológii NM na Slovensku v rokoch 2007-2010 mierne prevažovali multirezistentné gram-negatívne baktérie, pričom postihnutí boli najmä pacienti s internou komorbiditou rôzneho charakteru. Najdôležitejším rizikovým faktorom boli invazívne vyšetrenia a neurochirurgické výkony najmä u onkologických pacientov a pacientov po traume. Letalita v sledovanom období bola na nízkej úrovni.
Keywords: lidé středního věku; antibakteriální látky; statistika jako téma; Neurosurgical Procedures; novorozenec; Adolescent; bakteriální infekce; Meningitis, Bacterial; Parenteral Nutrition; rizikové faktory; Retrospective Studies; Immunosuppression Therapy; Infant; kojenec; retrospektivní studie; meningitida bakteriální; Humans; dospělí; Pseudomonas; Staphylococcus epidermidis; Statistics as Topic; Bacterial Infections; Anti-Bacterial Agents; gramnegativní bakterie; grampozitivní bakterie; Gram-Positive Bacteria; Postoperative Complications; Slovakia; lidé; Neisseria meningitidis; Middle Aged; senioři; infekce spojené se zdravotní péčí; Glasgow Outcome Scale; Child; parenterální výživa; Risk Factors; neurochirurgické výkony; Aged; pooperační komplikace; imunosupresivní léčba; Cross Infection; dítě; Adult; Infant, Newborn; Glasgowská stupnice následků; mladiství; Gram-Negative Bacteria; Slovenská republika