Implantace do připravené mezery při agenezi horního postranního řezáku - Mottlová, Alena; Kotas, Martin; Šimůnek, Antonín (Ortodoncie, 2012)
Cílem této práce bylo zjistit charakteristiku mezer ortodonticky připravovaných k zavedení implantátu na místo postranního horního řezáku z hlediska jejich vyumelnosti pro zavedení implantátu a vztahu implantíitátu k sousedním zubům. Pozornost byla zaměřena na bezpečnou/nebezpečnou zónu implantace z meziodistálního aspektu. Dílčím úkolem bylo zjistit míru zvětšení diagnostického ortopantomogramu, a zda toto zvětšení mohlo ovlivnit úsudek implantologa při plánování implantace. Výzkumným materiálem byly panoramatické rentgenové snímky 55 pacientů s agenezí alespoň jednoho horního postranního řezáku, u kterých byly na místa chybějících postranních řezáků zavedeny zubní implantáty a před implantacíjim byla mezera ortodonticky připravena. Ortopantomogramy jsme hodnotili ve dvou časových periodách: v čase T1 před implantací a v čase T2 alespoň 6 měsíců po implantací. Byla měřena vzdálenost středního řezáku od špičáku a pak vzdálenost těchto zubů od Implantátu a bylo sledováno případné namšení nebezpečné zóny implantace.
Keywords: ageneze horních laterálních řezáků; Radiography, Panoramic; estetika stomatologická; bezpečné a nebezpečné zóny implantace; zubní implantáty jednotlivých zubů; řezáky; Incisor; Esthetics, Dental; implantát; lidé; Dental Implants, Single-Tooth; Humans; anodoncie; Anodontia; Orthodontics, Corrective; ortodoncie korekční; rentgendiagnostika panoramatická