Sedavý životní styl a pasivní trávení volného času českých školáků - Hamřík, Zdeněk; Kalman, Michal; Bobáková, Daniela; Sigmund, Erik (Tělesná kultura (Olomouc. Print), 2012)
VÝCHODISKA: Sedavé chování a nedostatečná úroveň pohybové aktivity u dětí jsou klíčovými faktory pro pohybově inaktivní chování v dospělém věku spojené s rostoucí prevalencí hromadných neinfekčních onemocnění v populaci ČR. CÍLE: Cílem studie bylo analyzovat pohybovou inaktivitu se zaměřením na pasivní trávení volného času (čas strávený u televize a počítače) u dětí školního věku v České republice. METODIKA: Pro zjištění času stráveného před obrazovkou televize a počítače byla využita data náhodně vybraného souboru 11 – 15 letých žáků základních škol ČR (n = 4425). Výzkumný sběr dat byl realizován v rámci mezinárodního výzkumu Health Behaviour in School Aged Children v červnu 2010. Pro statistické zpracování výsledků a zjišťování rozdílů mezi jednotlivými věkovými kategoriemi děvčat a chlapců bylo využito logistické regresní analýzy v programu SPSS Statistics 20. VÝSLEDKY: Více než 55 % dívek a 60 % chlapců tráví v pracovním týdnu před obrazovkou televize, DVD nebo videa více než 2 hodiny denně, nejvíce takto stráveného času jsme zaznamenali u 13letých respondentů. Zatímco hraní her na PC nebo Playstationu zaujímá více než 2 hodiny denně u nadpoloviční většiny chlapců, pro dívky je typičtější „chatování“, „brouzdání po internetu“ nebo „e-mailování“. S věkem stoupá podíl dětí, které tráví u počítače 2 a více hodiny denně. ZÁVĚRY: Problém zvyšující se úrovně sedavého způsobu chování u dětí ve volném čase by měl být řešen společně s intervencemi zaměřenými na zvýšení realizace pohybové aktivity u dětí v rámci národní, regionální i komunální politiky podpory pohybové aktivity a zdraví v ČR.
Keywords: Statistics as Topic; Sedentary Behavior; průzkumy a dotazníky; Female; dítě; statistika jako téma; Television; ženské pohlaví; sedavý životní styl; Surveys and Questionnaires; Adolescent; pohybová aktivita; lidé; hra a hračky; školy; Schools; Male; televize; Internet; Play and Playthings; Motor Activity; Child; mužské pohlaví; internet; mladiství; Humans