Kapavka – gonorrhoea, aktuálně a v přehledu. 1. část - Zímová, Jana; Zímová, Pavlína; Zíma, Pavel (Urologie pro praxi, 2012)
Kapavka patří k nejběžnějším sexuálně přenosným chorobám a náleží mezi „klasické pohlavní choroby“. Primárně postihuje cylindrický epitel urogenitálního traktu s možnou hematogenní diseminací. Původcem choroby je gram-negativní, nepohyblivý, nesporulující diplokok z čeledi Neisseriacae, rodu Neisseria, druh Neisseria (N.) gonorrhoeae. Inkubační doba je v rozmezí od 1 do 14 dní, ale většina příznaků kapavky se projeví mezi 2–5 dny. Diagnostika je postavená na klinickém obrazu, mikroskopii a kultivaci. V prvním dílu článku podrobněji popisujeme definici, etiologii, patogenezi, imunologii, molekulární biologii nemoci a současnou legislativu.
Keywords: Sexually Transmitted Diseases; Neisseria gonorrhoeae; zákonodárství jako téma; Legislation as Topic; sexuálně přenosné nemoci; současná legislativa; lidé; Gonorrhea; Humans; Molecular Biology; molekulární biologie; gonorea