Embolizace vnitřních větví a. iliaca interna jako řešení nezvladatelného krvácení u inoperabilního nádoru močového měchýře - Tůma, Marek; Hyršl, Lubomír; Ouhrabková, Radoslava (Urologie pro praxi, 2012)
Karcinomy močového měchýře patří mezi druhou nejčastější urologickou malignitu. Vyskytují se ve všech věkových skupinách s převahou kolem 60 let věku. Řada nemocných s metastatickým inoperabilním nádorem močového měchýře je sužována místními příznaky, kde kromě dysurií a polakisurií je obtížným terapeutickým problémem především krvácení. Bez odpovídající účinné léčby může vést k významnému zhoršení celkového stavu nemocného a v konečném stadiu i k jeho smrti. V tomto sdělení popisujeme případ pacienta s masivním nezvladatelným krvácením při metastazujícím nádoru močového měchýře, které jsme řešili embolizací měchýřových větví a. iliaca interna.
Keywords: lidé; Middle Aged; nádory pánve; metastázy nádorů; Pelvic Neoplasms; Embolization, Therapeutic; embolizace vnitřních ilických tepen; Humans; arteria iliaca; embosféry; nádory močového měchýře; Neoplasm Metastasis; lidé středního věku; nádory malé pánve; Gelaspon; mužské pohlaví; Hematuria; hematurie; kovové spirály; Iliac Artery; Male; Urinary Bladder Neoplasms; terapeutická embolizace